Rețetă de furaj pentru creșterea producției de ouă la găini

Creșterea producției de ouă într-o fermă de păsări implică o atenție deosebită acordată nutriției găinilor. Un furaj echilibrat și nutritiv poate juca un rol esențial în îmbunătățirea calității ouălor și în creșterea eficienței producției. În acest articol, vom explora o rețetă de furaj pentru creșterea producției de ouă la găini, concentrându-ne pe ingrediente sănătoase și echilibrate.

Ingrediente pentru Furaj:

1. Boabe de Porumb (30%): Porumbul oferă carbohidrați esențiali pentru energia găinilor. Asigură-te că boabele de porumb sunt integrale și nealterate pentru a conserva nutrienții.

2. Ovăz (25%): Ovăzul este o sursă excelentă de fibre și proteine. Contribuie la o digestie sănătoasă și la creșterea nivelului de energie al găinilor.

3. Mazăre (15%): Mazărea este bogată în proteine și aminoacizi esențiali. Aportul adecvat de proteine este crucial pentru dezvoltarea corespunzătoare a găinilor și pentru producția de ouă.

4. Grâu (10%): Grâul oferă carbohidrați și fibre. Este o componentă esențială pentru menținerea unei diete echilibrate.

5. Semințe de Floarea-soarelui (10%): Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de grăsimi sănătoase, vitamina E și minerale. Acestea pot contribui la îmbunătățirea calității cojii ouălor.

6. Carbonat de Calciu (3%): Carbonatul de calciu este crucial pentru formarea cojii ouălor. Asigură-te că găinile primesc suficient calciu pentru a evita problemele legate de ouă, precum ouăle cu coajă subțire.

7. Fosfat Dicalcic (3%): Fosfatul dicalcic este o sursă de fosfor, esențial pentru dezvoltarea oaselor și pentru susținerea procesului de reproducere.

8. Sare (0.5%): Sarea este importantă pentru menținerea echilibrului electrolitic și pentru susținerea funcționării normale a organismului găinilor.

Instrucțiuni de Preparare:

 1. Într-un recipient mare, amestecă boabele de porumb, ovăzul, mazărea, grâul și semințele de floarea-soarelui.
 2. Adaugă carbonatul de calciu și fosfatul dicalcic în amestecul de boabe și amestecă bine pentru a asigura distribuția uniformă a acestora.
 3. Continuă să amesteci în mod regulat, adăugând sarea în cantități mici. Asigură-te că sarea este bine distribuită în întregul amestec.
 4. Depozitează furajul într-un loc răcoros și uscat, ferit de umiditate și insecte. Utilizează recipientele sigilate pentru a menține prospețimea și valoarea nutritivă a furajului.

Sfaturi Suplimentare:

 • Asigură-te că găinile au întotdeauna acces la apă curată și proaspătă.
 • Monitorizează starea de sănătate a găinilor și ajustează cantitățile de furaj în funcție de necesități.
 • Consultă un medic veterinar pentru a obține recomandări personalizate în funcție de specia de găini și condițiile specifice ale fermei tale.
 • Realizează analize periodice ale ouălor și ajustează dieta găinilor în consecință pentru a obține ouă cu coji sănătoase și conținut nutritiv optim.

Beneficii ale Furajului Bine Echilibrat:

 1. Producție Crescută de Oua: O dietă echilibrată contribuie la o producție crescută de ouă și la o calitate superioară a acestora.
 2. Sănătatea Găinilor: Nutrienții esențiali din furaj asigură o stare de sănătate optimă a găinilor, contribuind la longevitate și rezistență împotriva bolilor.
 3. Eficiență în Costuri: Un furaj bine echilibrat poate reduce risipa și poate crește eficiența în costuri, asigurând că resursele financiare sunt folosite în mod eficient.
 4. Coji de Oua Mai Sănătoase: Aportul adecvat de calciu contribuie la formarea cojilor de ouă mai puternice și sănătoase.
 5. Reproducere Sănătoasă: Nutrienții esențiali, cum ar fi proteinele și mineralele, contribuie la o reproducere sănătoasă și la o dezvoltare corespunzătoare a puilor.

Concluzie:

O rețetă de furaj bine echilibrată este un element esențial pentru creșterea producției de ouă la găini și pentru menținerea sănătății întregii turme. Investind într-o alimentație nutritivă, poți asigura că găinile tale primesc toți nutrienții necesari pentru a produce ouă de calitate superioară. Consultă un specialist în nutriție aviară și adaptează rețeta în funcție de nevoile specifice ale fermei tale și ale speciei de găini pe care le crești.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *