Ce este dializa și cum funcționează?

Dializa este o procedură medicală vitală utilizată pentru a elimina deșeurile și excesul de lichide din sânge atunci când rinichii nu mai funcționează corespunzător. Aceasta este esențială pentru pacienții care suferă de insuficiență renală cronică sau acută. În acest articol, vom explora în detaliu ce este dializa, tipurile principale de dializă și cum funcționează fiecare metodă, precum și impactul acesteia asupra vieții pacienților.

Rinichii și funcția lor

Rinichii sunt organe esențiale care filtrează sângele și elimină deșeurile și excesul de lichide sub formă de urină. De asemenea, rinichii mențin echilibrul electrolitic al organismului, reglează tensiunea arterială și stimulează producerea de celule roșii din sânge. Când rinichii nu mai funcționează corespunzător, deșeurile și lichidele se acumulează în organism, ceea ce poate duce la complicații grave și chiar la deces.

Ce este dializa?

Dializa este un tratament care îndeplinește funcția rinichilor bolnavi, eliminând deșeurile și excesul de lichide din sânge. Există două tipuri principale de dializă: hemodializa și dializa peritoneală. Fiecare metodă are propriile avantaje și dezavantaje, iar alegerea tipului de dializă depinde de starea medicală a pacientului, stilul de viață și preferințele personale.

Tipuri de dializă

1. Hemodializa

Ce este hemodializa?

Hemodializa este cea mai comună formă de dializă și implică utilizarea unui aparat de dializă (rinichi artificial) pentru a filtra sângele. Sângele pacientului este pompat din corp într-un filtru extern, unde deșeurile și excesul de lichide sunt îndepărtate, apoi sângele curat este returnat în corp.

Cum funcționează hemodializa?

 • Acces vascular: Pentru a efectua hemodializa, este necesar un acces vascular, de obicei sub forma unei fistule arterio-venoase sau a unui cateter. Fistula este o conexiune chirurgicală între o arteră și o venă, care permite un flux sanguin adecvat pentru dializă.
 • Aparatul de dializă: Sângele pacientului este pompat printr-un aparat de dializă care conține un filtru special numit dializor. Dializorul are două compartimente separate de o membrană semipermeabilă: unul pentru sânge și unul pentru soluția de dializă.
 • Filtrarea: Sângele trece prin dializor, unde deșeurile și excesul de lichide trec prin membrană în soluția de dializă. Sângele curat este apoi returnat în corpul pacientului.

Frecvența tratamentului

Hemodializa este de obicei efectuată de trei ori pe săptămână, fiecare sesiune durând între 3 și 5 ore. Tratamentul poate fi efectuat într-un centru de dializă, într-un spital sau la domiciliu, în funcție de preferințele și nevoile pacientului.

2. Dializa peritoneală

Ce este dializa peritoneală?

Dializa peritoneală folosește mucoasa peritoneală a abdomenului (peritoneul) ca filtru natural pentru a elimina deșeurile și excesul de lichide din sânge. Aceasta metodă permite pacientului să efectueze tratamentul la domiciliu, fără a necesita un aparat de dializă extern.

Cum funcționează dializa peritoneală?

 • Cateter peritoneal: Un cateter permanent este introdus chirurgical în cavitatea peritoneală a pacientului. Acest cateter permite introducerea și eliminarea soluției de dializă.
 • Soluția de dializă: Soluția de dializă, care conține apă, săruri și alți compuși, este introdusă în cavitatea peritoneală prin cateter. Soluția absoarbe deșeurile și excesul de lichide din sângele care circulă prin vasele peritoneului.
 • Schimbul de soluție: După câteva ore, soluția de dializă saturată cu deșeuri este drenată și înlocuită cu soluție proaspătă. Acest proces este repetat de mai multe ori pe zi.

Tipuri de dializă peritoneală

Există două tipuri principale de dializă peritoneală:

 • Dializa peritoneală continuă ambulatorie (CAPD): Pacientul efectuează manual schimburile de soluție de dializă de 4-5 ori pe zi, fiecare schimb durând aproximativ 30-40 de minute.
 • Dializa peritoneală automată (APD): Un aparat automatizat efectuează schimburile de soluție în timpul nopții, în timp ce pacientul doarme, reducând necesitatea intervenției manuale pe parcursul zilei.

Beneficiile și dezavantajele fiecărui tip de dializă

Hemodializa

Beneficii

 • Eficiență ridicată: Hemodializa elimină rapid deșeurile și excesul de lichide, fiind eficientă chiar și pentru pacienții cu insuficiență renală severă.
 • Monitorizare medicală: Tratamentul în centre de dializă permite monitorizarea constantă de către personalul medical specializat.

Dezavantaje

 • Timp și logistică: Sesiunile de hemodializă necesită deplasarea la un centru de dializă și pot fi consumatoare de timp.
 • Acces vascular: Fistula sau cateterul necesar pentru hemodializă pot prezenta riscuri de infecții și complicații vasculare.

Dializa peritoneală

Beneficii

 • Flexibilitate și autonomie: Dializa peritoneală permite pacienților să efectueze tratamentul acasă și să își gestioneze mai bine programul zilnic.
 • Mai puțin restrictivă: Pacienții nu trebuie să se deplaseze frecvent la centrele de dializă, ceea ce le oferă mai multă libertate.

Dezavantaje

 • Risc de peritonită: Infecțiile peritoneale (peritonită) sunt o complicație comună și pot fi grave.
 • Necesarul de disciplină: Pacienții trebuie să fie foarte disciplinați și să urmeze riguros protocolul de schimb al soluției pentru a preveni complicațiile.

Impactul dializei asupra vieții pacienților

Dializa, indiferent de tip, are un impact semnificativ asupra vieții pacienților. Deși asigură supraviețuirea și îmbunătățirea calității vieții, tratamentul poate fi obositor și poate necesita adaptări majore ale stilului de viață.

Adaptarea la un nou ritm de viață

Pacienții trebuie să își ajusteze programul zilnic pentru a include sesiuni de dializă, ceea ce poate afecta activitățile sociale, profesionale și de familie. Suportul emoțional și sprijinul din partea familiei și prietenilor sunt esențiale pentru a face față acestor schimbări.

Alimentația și hidratarea

Pacienții dializați trebuie să urmeze o dietă strictă, controlată în proteine, sodiu, potasiu și lichide, pentru a preveni acumularea de toxine și excesul de lichide în organism. Colaborarea cu un dietetician specializat este crucială pentru a menține echilibrul nutrițional.

Monitorizarea sănătății

Pe lângă dializă, pacienții trebuie să efectueze controale medicale periodice pentru a monitoriza funcția renală reziduală, echilibrul electrolitic și sănătatea generală. Ajustarea tratamentelor medicamentoase și gestionarea complicațiilor sunt aspecte esențiale ale îngrijirii continue.

Inovații și perspective viitoare în dializă

Progresele tehnologice și cercetările în domeniul insuficienței renale continuă să îmbunătățească calitatea tratamentelor de dializă. Dezvoltarea de noi materiale și dispozitive, precum și cercetările în terapia celulară și regenerativă, oferă speranțe pentru soluții mai eficiente și mai puțin invazive.

Dializa la domiciliu

Tehnologiile avansate permit acum efectuarea dializei la domiciliu, oferind pacienților mai multă autonomie și confort. Aparatele portabile de hemodializă și sistemele automate de dializă peritoneală sunt exemple de inovații care fac tratamentul mai accesibil și mai ușor de gestionat.

Bioinginerie și organe artificiale

Cercetările în bioinginerie vizează dezvoltarea rinichilor artificiali care ar putea elimina complet necesitatea dializei. Aceste organe bioartificiale ar putea oferi o soluție permanentă pentru pacienții cu insuficiență renală, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții și speranța de viață.

Concluzie

Dializa este o procedură salvatoare de vieți pentru milioane de pacienți din întreaga lume care suferă de insuficiență renală. Înțelegerea tipurilor de dializă și a modului în care acestea funcționează este esențială pentru a face alegeri informate și pentru a gestiona eficient tratamentul. Pe măsură ce tehnologia și cercetările avansează, perspectivele pentru îmbunătățirea și personalizarea tratamentelor de dializă devin din ce în ce mai promițătoare, oferind speranță pentru o calitate a vieții mai bună pentru pacienții renali.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *