Tortilla spaniolă cu cartofi: rețetă autentică

Tortilla spaniolă cu cartofi, cunoscută și sub numele de „tortilla de patatas”, este unul dintre cele mai iconice și iubite preparate din bucătăria spaniolă. Simplă, dar plină de savoare, această omletă groasă cu cartofi și ceapă este un deliciu care poate fi savurat atât cald, cât și rece, în orice moment al zilei. În acest articol, vom explora originile acestui preparat clasic și vom oferi o rețetă autentică, pas cu pas, pentru a vă ajuta să aduceți un strop de Spania în propria bucătărie.

Originea și importanța culturală a Tortilla de Patatas

Tortilla de patatas are rădăcini adânci în cultura spaniolă, fiind un simbol al gastronomiei acestei țări. Originea exactă a acestei rețete este subiect de dezbatere, dar se crede că a apărut în nordul Spaniei în secolul al XIX-lea. De-a lungul timpului, tortilla a devenit un preparat de bază în meniurile spaniole, fiind servită în baruri, restaurante și gospodării deopotrivă.

În Spania, tortilla de patatas este mai mult decât un simplu fel de mâncare. Este un element central al culturii tapas, unde este servită în porții mici alături de alte delicii. De asemenea, este un preparat popular pentru picnicuri și adunări de familie, fiind apreciată pentru versatilitatea și gustul său reconfortant.

Ingrediente necesare pentru tortilla spaniolă cu cartofi

Pentru a prepara o tortilla spaniolă autentică, veți avea nevoie de următoarele ingrediente de bază:

 • Cartofi: Aproximativ 1 kg de cartofi de calitate, preferabil cartofi albi sau galbeni.
 • Ouă: 6 ouă mari, proaspete.
 • Ceapă: O ceapă medie (opțional, dar recomandată pentru un plus de aromă).
 • Ulei de măsline: Aproximativ 200 ml de ulei de măsline extravirgin.
 • Sare: După gust.

Pregătirea ingredientelor

1. Curățarea și felierea cartofilor

Curățați cartofii de coajă și spălați-i bine sub jet de apă rece. Tăiați cartofii în felii subțiri, de aproximativ 3-4 mm grosime. Puteți folosi un cuțit ascuțit sau o mandolină pentru a obține felii uniforme.

2. Pregătirea cepei

Curățați ceapa și tăiați-o în jumătăți de rondele subțiri. Dacă preferați o tortilla mai simplă, puteți omite ceapa, dar aceasta adaugă o dulceață subtilă și o textură plăcută.

Gătirea cartofilor și cepei

1. Prăjirea cartofilor și cepei

Într-o tigaie mare și adâncă, încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați cartofii feliați și ceapa și prăjiți-le la foc mediu, amestecând ocazional pentru a evita lipirea. Cartofii și ceapa trebuie să fie acoperiți complet de ulei pentru a se găti uniform. Gătiți până când cartofii sunt moi și aurii, iar ceapa este caramelizată, aproximativ 15-20 de minute.

2. Scurgerea excesului de ulei

După ce cartofii și ceapa sunt gătite, folosiți o strecurătoare pentru a scurge excesul de ulei. Păstrați uleiul pentru a-l folosi la prăjirea finală a tortilla. Lăsați cartofii și ceapa să se răcească ușor în strecurătoare.

Prepararea amestecului de ouă

1. Baterea ouălor

Într-un bol mare, bateți ouăle cu un praf de sare până când sunt bine omogenizate. Adăugați cartofii și ceapa răcite în amestecul de ouă și amestecați ușor pentru a acoperi uniform ingredientele.

Gătirea tortilla

1. Gătirea pe o parte

În aceeași tigaie, adăugați puțin din uleiul de măsline scurs anterior și încălziți-l la foc mediu. Turnați amestecul de ouă, cartofi și ceapă în tigaie și neteziți suprafața cu o spatulă. Gătiți la foc mediu-mic până când marginile încep să se desprindă ușor de tigaie și partea inferioară este bine rumenită, aproximativ 8-10 minute.

2. Întoarcerea tortilla

Aceasta este partea cea mai delicată a procesului. Folosiți un platou mare sau o farfurie plată pentru a acoperi tigaia. Cu o mișcare rapidă și sigură, răsturnați tigaia, astfel încât tortilla să ajungă pe platou. Adăugați puțin ulei în tigaie și glisați tortilla înapoi în tigaie pentru a găti cealaltă parte. Gătiți încă 5-7 minute, până când tortilla este fermă la atingere și bine rumenită.

3. Finalizarea și servirea

Când tortilla este gata, transferați-o pe un platou curat și lăsați-o să se răcească puțin înainte de a o tăia. Tortilla de patatas poate fi servită caldă, la temperatura camerei sau chiar rece, fiind la fel de delicioasă în orice formă.

Sfaturi și variații pentru tortilla spaniolă cu cartofi

Adăugarea altor ingrediente

Deși rețeta clasică este simplă, puteți experimenta cu adăugarea altor ingrediente pentru a varia gustul tortilla:

 • Ardei roșii: Adăugați felii subțiri de ardei roșii pentru o notă de dulceață și culoare.
 • Chorizo: Includeți bucăți de chorizo pentru un plus de savoare și o textură mai bogată.
 • Spanac: Adăugați frunze de spanac pentru o versiune mai sănătoasă și plină de vitamine.

Servirea tortilla

Tortilla de patatas este un preparat versatil care poate fi servit în multe feluri:

 • Ca tapas: Tăiați tortilla în pătrate mici și serviți-o cu cocktail-uri sau alte aperitive.
 • La mic dejun: Serviți-o alături de pâine prăjită și o salată verde pentru un mic dejun consistent.
 • În sandvișuri: Folosiți felii de tortilla în sandvișuri pentru un prânz rapid și sățios.

Concluzie

Tortilla spaniolă cu cartofi este un preparat clasic care a rezistat testului timpului datorită simplității și gustului său deosebit. Prepararea acestui fel de mâncare autentic acasă nu este doar o modalitate excelentă de a explora bucătăria spaniolă, ci și de a aduce un strop de tradiție și cultură în viața de zi cu zi. Urmând pașii descriși în acest articol, veți putea crea o tortilla de patatas perfectă, care va impresiona familia și prietenii. Buen provecho!

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *