De ce merge hidroforul continuu: Soluții și sfaturi

Un hidrofor care funcționează continuu poate deveni rapid o sursă de frustrare și îngrijorare. Această problemă poate duce la facturi de electricitate mai mari, uzură prematură a echipamentului și chiar defecțiuni majore dacă nu este remediată la timp. În acest articol, vom explora cauzele comune pentru care un hidrofor merge continuu, soluțiile pentru a remedia aceste probleme și sfaturi pentru a preveni apariția lor în viitor.

Cauze comune pentru funcționarea continuă a hidroforului

Pierderi de apă în sistem

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care un hidrofor merge continuu este o pierdere de apă în sistem. Aceasta poate fi cauzată de:

 • Conducte fisurate sau sparte: Apa se poate scurge prin fisuri mici sau rupturi majore în conducte.
 • Robinete sau supape care picură: Un robinet care picură constant poate părea o problemă minoră, dar poate duce la pierderi semnificative de apă în timp.
 • Instalații sanitare defecte: Rezervoarele de toaletă care nu se închid complet sau scurgeri la alte aparate sanitare pot contribui la funcționarea continuă a hidroforului.

Probleme cu presostatul

Presostatul este componenta care controlează pornirea și oprirea hidroforului în funcție de presiunea din sistem. Dacă presostatul nu funcționează corect, hidroforul poate continua să meargă fără a se opri. Problemele pot include:

 • Setări incorecte ale presostatului: Dacă presiunea de oprire este setată prea sus sau presiunea de pornire prea jos, hidroforul poate funcționa continuu.
 • Presostat defect: Un presostat uzat sau defect poate să nu detecteze corect presiunea din sistem, ceea ce duce la funcționarea continuă a hidroforului.

Probleme cu rezervorul de expansiune

Rezervorul de expansiune (sau vasul de expansiune) este esențial pentru menținerea presiunii constante în sistem. Problemele pot include:

 • Perna de aer insuficientă: Rezervorul de expansiune funcționează pe baza unei perne de aer care ajută la menținerea presiunii. Dacă perna de aer este insuficientă sau a dispărut complet, hidroforul poate funcționa continuu.
 • Rezervor perforat: Un rezervor perforat nu va putea menține presiunea corectă, ceea ce poate duce la funcționarea continuă a hidroforului.

Filtre înfundate

Filtrele de apă înfundate pot reduce debitul de apă și pot cauza scăderea presiunii, forțând hidroforul să funcționeze continuu pentru a compensa.

Problema cu supapele de reținere

Supapele de reținere (sau clapetele de reținere) împiedică apa să se întoarcă înapoi în puț sau rezervor. Dacă aceste supape sunt defecte, apa poate reveni în puț, forțând hidroforul să repornească constant pentru a menține presiunea.

Soluții pentru funcționarea continuă a hidroforului

Verificarea și repararea pierderilor de apă

Primul pas este să verificați întregul sistem de apă pentru eventualele pierderi. Acest lucru poate include:

 • Inspectarea vizuală a conductelor: Căutați semne de umezeală sau scurgeri în jurul conductelor.
 • Testarea robinetelor și a supapelor: Asigurați-vă că toate robinetele și supapele se închid complet și nu picură.
 • Verificarea instalațiilor sanitare: Asigurați-vă că toate rezervoarele de toaletă și alte aparate sanitare nu au scurgeri.

Reglarea și înlocuirea presostatului

Dacă suspectați o problemă cu presostatul, puteți:

 • Verifica setările: Asigurați-vă că presiunea de pornire și oprire este setată corect.
 • Înlocui presostatul: Dacă presostatul este defect, înlocuirea acestuia poate rezolva problema.

Verificarea și întreținerea rezervorului de expansiune

Pentru a asigura funcționarea corectă a rezervorului de expansiune:

 • Verificați perna de aer: Asigurați-vă că perna de aer din rezervor este la nivelul corespunzător.
 • Reparați sau înlocuiți rezervorul perforat: Dacă rezervorul este perforat, acesta trebuie înlocuit pentru a menține presiunea corectă.

Curățarea sau înlocuirea filtrelor

Dacă filtrele sunt înfundate, trebuie să:

 • Curățați filtrele: Dacă sunt lavabile, curățați-le conform instrucțiunilor producătorului.
 • Înlocuiți filtrele: Dacă sunt de unică folosință sau prea murdare pentru a fi curățate, înlocuiți-le.

Verificarea supapelor de reținere

Pentru a verifica și remedia problemele cu supapele de reținere:

 • Inspectați supapele: Asigurați-vă că funcționează corect și nu permit întoarcerea apei.
 • Înlocuiți supapele defecte: Dacă supapele sunt uzate sau defecte, înlocuirea lor poate rezolva problema.

Sfaturi pentru prevenirea funcționării continue a hidroforului

Întreținerea regulată

Întreținerea regulată a sistemului de hidrofor poate preveni multe probleme. Aceasta poate include:

 • Inspectarea periodică a conductelor și robinetelor: Verificați pentru eventuale semne de uzură sau scurgeri.
 • Curățarea și înlocuirea filtrelor: Faceți acest lucru conform programului recomandat de producător.
 • Verificarea rezervorului de expansiune: Asigurați-vă că perna de aer este la nivelul corect și că rezervorul nu este perforat.

Monitorizarea presiunii

Monitorizați presiunea din sistem pentru a detecta orice variații anormale care pot indica probleme. Un manometru montat pe sistemul de hidrofor poate fi de mare ajutor în acest sens.

Utilizarea componentelor de calitate

Investiți în componente de calitate pentru sistemul de hidrofor, inclusiv supape, filtre și rezervor de expansiune. Componentele de calitate superioară au o durată de viață mai lungă și sunt mai puțin susceptibile la defecțiuni.

Consultați un specialist

Dacă nu sunteți sigur de cauza problemei sau nu vă simțiți confortabil să efectuați reparațiile, consultați un specialist. Un tehnician calificat poate diagnostica și repara problemele în mod eficient, asigurându-vă că hidroforul funcționează corect.

Concluzie

Un hidrofor care funcționează continuu poate fi cauzat de o varietate de probleme, de la pierderi de apă și setări incorecte ale presostatului, la rezervor de expansiune defect și filtre înfundate. Identificarea corectă a cauzei și aplicarea soluțiilor adecvate poate rezolva problema și poate preveni deteriorarea ulterioară a sistemului. Prin întreținerea regulată și utilizarea componentelor de calitate, puteți asigura funcționarea eficientă și de lungă durată a hidroforului dumneavoastră. Dacă întâmpinați dificultăți, nu ezitați să consultați un specialist pentru a obține asistența necesară.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *